Lediga IT-jobb över medellön – AI, webbdesigner, supportjobb, nätverkstekniker, projektledare

Är det lättare att hitta ett jobb om man använder sig av Internet, som t. ex jobbsajter?


Det vimlar av jobbsajter nuförtiden

Tidigare studier visade att de som använde sig primärt av Internet för att söka jobb var arbetslösa under längre perioder. Detta rörde sig dock om undersökningar på arbetslösa individer som ägnade sig åt jobbsökande online i slutet av 90-talet och början på 2000-talet.

Senare studier visar att den som aktivt söker jobb online faktiskt är arbetslös under en 25 procent kortare tid jämfört med den som inte söker jobb via nätet. Dessa siffror kommer för övrigt från USA. Vi känner inte till några liknande studier utförda på effektiviteten av att söka jobb online i Sverige.

Nuförtiden utgår vi dock från att de allra flesta på ett eller annat sätt använder Internet i sitt jobbsökande, som till exempel att skicka ut sin CV via mail, fylla i jobbansökningar på diverse jobbsajter, söka igenom annonser med lediga jobb på nätet, och att man håller kontakt med sitt nätverk av vänner och bekanta via e-mail, och sociala medier som Facebook, etc.

Den allra snabbaste vägen till en anställning är och förblir nämligen att man har ett bra nätverk. Faktum är att våra två senaste anställda inte sökte till oss via Internet. De rekommenderades av en tredje, känd part. Det stora problemet för alla arbetsgivare som annonserar efter arbetskraft via nätet är att det är en svår och långsam process att hitta ”bra folk” via jobbannonser. Det säkraste sättet (även om det inte är vattentätt på något vis) är alltså att någon man känner rekommenderar en person som denne kan ”gå i god för”.

Låt dock inte detta hindra dig från att skicka in jobbansökningar, men var noggrann med att ange vad du kan, vad du gjort, och var du gjort det. Samt ange referenser förstås.

Andra bra substitut för personliga referenser är att man kan till exempel kan visa upp vad man gjort, i form av till exempel en sajt, eller program, etc.

Man är aldrig mer attraktiv än sin personliga referens eller vad man faktiskt kan visa upp att man åstadkommit!