Lediga IT-jobb över medellön – AI, webbdesigner, supportjobb, nätverkstekniker, projektledare

IT personal sökes – men vem är det man söker egentligen?


It-personal sökes med ljus och lykta över hela landet. Det är den arbetssökandes marknad för närvarande kan man tycka. Men för de mest eftertraktade IT-jobben är konkurrensen mördande.

Så, vad är det som får dig att sticka ut i mängden? Vad får oss att vilja arbeta med just dig? Hur skulle du motivera att du är rätt kvinna eller man för till exempel en position som nätverkstekniker på ett framgångsrikt företag?

Egenskaper som arbetsgivaren uppskattar hos sin IT-personal.

Vad en arbetsgivare vill ha i en IT-tekniker är inte så enkelt som att summan av alla certifikat och all erfarenhet är lika med att man är rätt man för jobbet.

Den optimala IT-teknikern är självgående, strukturerad och ansvarstagande.

Det handlar inte bara om att ha kompetens inom sin sfär. Programmeringsspråk i all ära, men det är också viktigt att kunna uttrycka sig i tal och skrift.

Utseendet spelar förresten roll. Ingen vill till exempel anställa en IT-tekniker som klär sig som en nerdekad rockstjärna eller glamourprinsessa oavsett om han eller hon sitter lite undanskymd som till exempel en testare eller drifttekniker.

Den kanske viktigaste egenskapen av dem alla på en modern arbetsplats är förmågan att kunna arbeta med andra. Empati och social kompetens kanske är begrepp som låter utslitna, men själva innebörden i begreppen är tidlösa kvaliteter. Detta gäller all IT-personal, inte bara för dem som jobbar med support.

Men det är inte bara arbetstagaren som har ett ansvar.

Du som är arbetssökande ska även när tiderna är hårda ställa höga krav på dina presumtiva arbetsgivare. Den optimala arbetsgivaren är förstående när du har det jobbigt och är samtidigt uppmärksam och generös och ser till att belöna dig för att du ”går den extra milen”. Ditt arbete ska förstås också kunna leda någonstans, och kontinuerlig utbildning är en självklarhet.

Det gäller för båda sidor att ge och ta. IT-personal och arbetsgivare har ett gemensamt ansvar för sina respektive karriärer.